pondělí 12. září 2011

Romové píší prezidentovi Klausovi. Žádají jej, aby veřejně vystoupil a zmírnil napětí vyvolané nepokoji ve Šluknovském výběžku

Romové píší prezidentovi Klausovi. Žádají jej, aby veřejně vystoupil a zmírnil napětí vyvolané nepokoji ve Šluknovském výběžkuČeská republika, 12.9.2011 23:23, (ROMEA)

Romská občanská sdružení, iniciativy i jednotlivci se rozhodli napsat prezidentovi Václavu Klausovi, v souvislost s děním ve Šluknovském výběžku. Jejich dopis přinášíme v plném znění.

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás s důvěrou, protože věříme, že, stejně jako my, s obavami sledujete a vnímáte vzájemně vyhrocené vztahy mezi lidmi z majoritní částí společnosti a romské národnostní menšiny v naší zemi. Situaci dokládají poslední události ve Šluknovském výběžku.

V této souvislosti si Vás dovolujeme informovat, že členové romských rodin mají z chování svých spoluobčanů strach. Pamětníci 30. let minulého století z řad Romů se nemohou ubránit srovnání té doby s dnešní realitou, přičemž hodnotí své dnešní postavení mnohdy jako horší. Nemohou nevzpomenout na to, čeho byli čeští dozorci schopni provádět našim rodinám v nacistických koncentračních táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. 

Vážený pane prezidente,

občané nevěřícně sledují, jak lehce se část společnosti nechá zmanipulovat neonacisty a extrémisty k honům na romské rodiny. Je zřejmé, že pokud někdo z vrcholných politiků veřejně nevyzve národ ke zdrženlivosti, budou se tyto projevy nesnášenlivosti opakovat s ještě větší intenzitou i v jiných částech republiky.

Vážený pane prezidente,

právě Vy jste osobnost  těšící se  úcty a respektu svých občanů. Věříme, že právě Vy máte ze své pozice hlavy státu možnost a sílu oslovit všechny občany bez rozdílu. Zvažte, prosím, zda nedozrál čas na Vaše veřejné vystoupení, kterým můžete vahou Vaší osobnosti zmírnit napětí ve společnosti. Občané Váš krok  jistě přijmou s porozuměním a s vděčností.

My sami uvítáme a oceníme setkání s Vámi. Přijetí může mít velmi pozitivní dopad nejen v dnešní vypjaté situaci, ale i pro budoucí vývoj v celé naší společnosti.

     S úctou

Fórum CZ, o.s.
ROS Karlovy Vary
Grémium romských regionálních představitelů
ROMSKÝ BLOG 2011 o.p.s.
Skupina proti rasismu na FB Roma Aven Jekhetane
Sdružení dětí a mládeže Romů v ČR
Miroslav Kováč
Václav Zástěra
Ladislav Bílý
Čeněk Růžička
Štefan Tišer
Ignác Zima
Marie Horváthová
Hana Pláhová
Marcel a Iveta Grundzovi
Nadežda Kováčová
Pavel Botoš
Ivan Šaray
Jozef Miker
Jan Rác
Bc. Antonie Burianská
Janka Mižikárová



Žádné komentáře:

Okomentovat