neděle 4. září 2011

Pietní akt za oběti fašismu a oběti rasistických a extémistických ideologií od roku 1989 po současnost 13.00 hod. památník obětí romského holocaustu


28.Září 2011 – LETY U PÍSKU

Den Patrona ćeské země Sv. Václava
státní svátek ČR

Pozvání

Pietní akt za oběti fašismu
a oběti rasistických a extrémistických ideologií
od roku 1989 po současnost

13.00 hod. památník obětí romského holokaoustu 

Vážení přátelé,


28.Září 2011 – LETY U PÍSKU

Den Patrona české země Sv. Václava
státní svátek ČR

Pozvání

Pietní akt za oběti fašismu
a oběti rasistických a extémistických ideologií
od roku 1989 po současnost
13.00 hod. památník obětí romského holocaustu


V Letech proběhne pietní akt za oběti rasistických ideologií od roku 1989 po současnost

Pojďme si společně v tento významný den připomenout oběti minulosti, která poznamenala nejednu naší rodinu. Romská národnost (v dobách nacismu národností jazykem a vším, co k romské identitě patřilo), byla důvodem ke vzniku jak sběrných táborů, tak k umístění našich předků, rodičů, prarodičů do koncentračních táborů. Mnoho se jich nevrátilo a zaplatilo daň nejvyšší, jejich poslední myšlenky patřily jejich nejbližším, tedy rodinám, a domovu, tedy Čechám, kde jejich rodiny žily.
Dnes, 66 let od konce těchto událostí, naše myšlenky jako by se protnuly, upínáme je nejen do minulosti, ale i do současnosti, kdy pod jinými názvy - extremismus, neonacismus apod.- se objevují víc než viditelně jednotlivé skupiny, které přímo navazují na nacismus a jeho ideje, a které jsou pro společnost stejně nebezpečné jako hitlerovci v první půli minulého století. 
Nestačí již jen upozorňovat, že současný stav společnosti je vyhrocený, je třeba apelovat na morální hodnoty a nápravu a žádat dialog na všech úrovních. V civilizované společnosti pro rasistické a podobné projevy není místo, ani živná půda. A naše setkání v Letech u Písku, by to mělo dát jasně najevo.
Už bylo dost nesnášenlivých projevů, které patří do minulosti. Žijeme v této zemi a spolu, bez rozdílu rasy či etnika si připomínáme patrona české země, svátek české státnosti, protože jsme na svou vlast i jejího patrona hrdi.

Žádné komentáře:

Okomentovat