pondělí 5. září 2011

Most - rasistické napadení , oběť žena, jak ubohé








Provokace? Přenesení napětí ze severu na další město a jiný kraj? Nebo ubohost , napadení ženy?



Václav Zástěra: Brutální zbití ženy v Mostě je důsledkem hlásání kolektivní viny RomůPraha, 5.9.2011 12:38, (ROMEA)



"Včera v Mostě napadli moji známou, když šla od kamarádky domů. Útočníci vystoupili z auta, zmlátili ji, dokopali a také pořezali - a utekli. Takže lidé, dávejte si pozor, je možné, že to budou zkoušet i tak, jak to dělali dříve: v autobusech nebo na zastávkách. Hlavně si dávejte pozor na děti."
Tato informace se objevila na našem facebookovém blogu a doslova šokovala nejen svou brutalitou. Napadenou obětí byla Romka, žena, matka, z čehož plyne i logika jejího uvažování: podat trestní oznámení se bojí a největší strach má o své děti.

Plně to chápu, z lidského pohledu nezbývá než jí popřát, aby byla co nejdříve zdravotně v pořádku. Trestní oznámení, až první vlna strachu a šoku pomine, snad podá. Právo platí pro každého a i v tomto případě musí zůstat právem. Jinak takových provokací a takového přenášení napětí ze šluknovského výběžku do jiných měst bude přibývat. V tom vidím největší nebezpečí.
Pokud budou takové incidenty přibývat, doopravdy hrozí další zvyšování napětí a střet mezi lidmi z romské menšiny a majority. Je evidentní, že tento případ zapadá do společenského dění, v němž různé provokace a demonstrace hlásají kolektivní vinu Romů.

Jaká je cesta z této situace? Jak tomu zabránit? Jedině cestou práva - zachovat klid a jasnou hlavu. Mnoho lidí si jistě řekne, že má konečně důvod k opuštění republiky: "Vlastně vám děkujeme, konečně máme oprávněny důvod k emigraci." Je to samozřejmě nadnesené, neboť tady jsme doma, ale tento způsob odpovědi, odlehčený, nikoli útočný, je asi třeba volit v rámci výsměchu naivitě i brutalitě těch, kteří vykřikují hesla "Cikani do plynu" a před ničím se nezastaví.
Přes onen výsměch je ovšem třeba vidět, že situace je skutečně vážná a důsledky nečinnosti a systémových opatření politiků a vládních úředníků nám nyní ukazují své důsledky v plné míře. Jak jsem již dříve napsal: pokud nebude práce a pokud nebude vůle jednat hlavně s Romy samými o jejich problémech, pak existence nějaké rady vlády zabývající se romskou problematikou ztrácí svůj smysl. Jednejte s námi jako s rovnocennými lidmi, upřímně, nikoli s maskami na tvářích. 

Na závěr se vracím k přepadené paní v Mostě: Jsme s vámi nejen v myšlenkách. Držte se a ať Vás i přes tuto událost neopouští naděje a optimismus. Nejste na to sama.
Václav Zástěra

Žádné komentáře:

Okomentovat