sobota 10. září 2011




Proti demonstrantům ve Varnsdorfu zasáhla policie

vydáno: 10.09.2011, 18:30 | aktualizace: 10.09.2011 21:36

Nový Bor/Varnsdorf/Rumburk - Několik stovek pravicových extremistů a místních obyvatel se dnes po protiromském shromáždění ve Varnsdorfu na Děčínsku vydalo na neohlášený pochod městem. Cestu k romským ubytovnám jim však zahradili těžkooděnci, kteří proti demonstrantům zasáhli vodním dělem. Dav vícekrát vytlačovala jízdní policie. Kolem 20:30 se situace uklidnila, na místě zůstaly pouze menší skupinky radikálů. Podle mluvčího policejního prezidia Jana Melši policisté během dnešních protiromských demonstracích na severu Čech zadrželi či předvedli k výslechu 21 lidí, z toho čtyři podezírají z trestného činu.
Reklama

Protiromské demonstrace se dnes konaly také v nedalekém Rumburku a v Novém Boru na Českolipsku. Pouze ve Varnsdorfu se však situace vyhrotila. Těžkooděnci nejprve zastavili průvod na mostě několik desítek metrů před jednou z ubytoven. Podle policejních odhadů se pochodu účastnilo zhruba 500 lidí. Policisté na koních většinu demonstrantů vytlačili, dav se však začal štěpit. Část se vydala před druhý romský dům, kde na něj opět čekala policie. I zde začali lidé proti policistům házet věci, těžkooděnci opět odpověděli pyrotechnikou. Také zde zasahovali i příslušníci na koních.

"Policisté zadrželi dvě osoby, které podezírají z útoku na veřejnou osobu," řekl ČTK Melša. Jeden z nich podle něj při přejezdu z Nového Boru do Varnsdorfu použil proti policistovi plynovou pistoli, druhý útočil při zásahu před romskými ubytovnami. Kriminalisté podle mluvčího pravděpodobně obviní také další dva lidi, kteří měli na shromáždění v Novém Boru na sobě oblečení s nacistickými symboly. Mohli se podle něj dopustit trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Dalších 17 lidí policie předvedla a vyslechla, dopustili se však pouze přestupku.
Na akce bylo podle Melši nasazeno zhruba 600 policistů, přijeli i příslušníci z jižní Moravy, Pardubic či Plzně. Zásahů se pak účastnily také pořádkové jednotky z Prahy a středních Čech.

Policisté použili proti demonstrantům vícekrát i dělbuchy. Těmi však disponovali také radikálové, podle České televize (ČT) si je schovali na zahradě domku, okolo kterého průvod procházel. ČTK tuto informaci potvrdil ministr vnitra Jan Kubice, který situaci na místě sledoval. Extremisté se podle něj snažili policii vyprovokovat.
Podle zpráv iniciativy Nenávist není řešení na Twitteru bylo v pochodu i tvrdé jádro neonacistů. ČT však uvedla, že v úplném čele davu stáli místní obyvatele. Podle televize si dnešní akce ve Varnsdorfu vyžádaly čtyři lehce zraněné.


Protiromská demonstrace byla dnes dříve odpoledne také v Novém Boru. Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) prošli městem, pokřikovali hesla jako "Stop černému rasismu" či "Cikáni do práce". Pochod byl nahlášen, obešel se bez incidentů. Předseda strany Tomáš Vandas pak vystoupil i ve Varnsdorfu, nakonec se s částí radikálů přesunul do Rumburku.
V Novém Boru pořádala poklidnou demonstraci také iniciativa Nenávist není řešení. Zhruba dvě stovky aktivistů přijely podpořit místní Romy a vyjádřit nesouhlas s vyvoláváním rasové nenávisti. Také oni odjeli do Rumburku.
V Novém Boru se o prázdninách odehrál incident v místním baru, kde skupinka Romů mačetami napadla hosty a jednoho z nich vážně zranila. S odstupem času se po incidentu situace ve městě zklidnila a další problémy mezi místními Romy a ostatními obyvateli nenastaly. Ve městech v Ústeckém kraji, kam se sestěhovávají Romové z jiných částí republiky a kde roste kriminalita, napětí naopak v posledních týdnech stoupá. Demonstrací namířených proti Romům se zde konalo už několik, poslední byla v pátek ve Varnsdorfu.
Autor: ČTK
www.ctk.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat