pondělí 28. května 2012

Hrozí Břeclavanům další pochody extrémistů?


15. dubna 2012 byl u břeclavského Shopping centra údajně kolem deváté hodiny večer napaden patnáctiletý mladík Petro. Po údajném útoku zatelefonoval matce, která jej odvezla do nemocnice, kde mu lékaři museli odebrat zraněnou ledvinu. Policistům a novinářům tvrdil, že po něm trojice Romů, chtěla cigaretu a protože ji neměl, zbila jej brutálním způsobem. Tuto informaci následujícího dne zveřejnila převážná část médií. TV Nova tuto zprávu doplnila o obrazový efekt, jakoby z rekonstrukce incidentu, který v kontextu s Petrem na nemocničním lůžku vyvolal vlnu emocí a zděšení ve společnosti.

Tato zpráva zasáhla i Romy samotné. Řada z nich okamžitě vyjádřila podporu Petrovi, ale také veřejně odsoudila brutální útok Romů. Toto přece nikdo z nás nechce! Nechceme se bát o svoje ratolesti. Každý rodič, ať je bílý, tmavý, nebo oranžový se s tímto zřejmě ztotožňuje a nechtěl by se octnout na místě matky Oksany. Děti jsou pro nás to, co nás posouvá kupředu. Jejich utrpení je pro rodiče dvojnásobné.
Situace se však v některých bodech změnila. Nemluvím teď o utrpení matky, ani chlapce. To se nedá zvrátit, ovlivnit nebo zmírnit. Člověk s tím musí bojovat po zbytek svého života a vzpomínky se mohou vrátit, i když bolest pomine. Mluvím o důsledcích, které způsobila přílišná aktivita médií. Z vyšetřování totiž po 38 dnech od události vyplynulo, že Petro si celý příběh o napadení vymyslel z obavy ze své autoritativní matky-samoživitelky. Osobně mi to celé nedává smysl. Kluk sportovec se bojí říct „mami upadl jsem“. Nicméně takto lež vyvolala ve městě vlnu antipatie a nenávisti. Lidé naočkovaní ilustrativními záběry TV Nova vzali do rukou transparenty a sešli se na náměstí demonstrovat svůj dřímající protiromský postoj. Záštitu nad touto demonstrací převzala Dělnická mládež-odnož bývalé DS rozpuštěné pro své ideologicko-rasistické názory a současné DSSS. Vandas dle očekávání situaci využil ke své prezidentské kampani. V závěru akce se asi 200 radikálů pokusilo proniknout do ulice, kterou obývají Romové a snažili se je napadnout v jejich obydlí. Zabránili jim v tom pouze policejní těžkooděnci.
Z obavy eskalace násilí ve městě starosta Břeclavi oznámil, že radnice v souvislosti s útokem zvýší od července počet městských policistů, opraví kamerový systém a přijme druhého romského asistenta. Naprosto souhlasím s těmito kroky, protože co má větší hodnotu než naše bezpečnost a zdraví? Vždy je to však na úkor něčeho a v době rozpočtových škrtů nedovedu odhadnout, na jaký úkor to bude teď. Obávám se, že město bude muset tyto prostředky vytáhnout z kapes Břeclavanů. Tudíž si budou muset připlatit všichni. Každá podobná demonstrace stojí řádově několik stovek tisíc až milionů korun. Situaci to však nezlepší. Je to jednorázový poplatek za akutní zajištění bezpečnosti všech občanů. Poplatek, který pak jinde chybí. Pokud tyto peníze stojí za to, že se pouze šíří strach a obava ve městech, že vzrůstá antipatie a nenávist (bohužel oboustranná), pak je to v pořádku. Proč bychom hodnoty ve společnosti tvořili spolu, když to jde i odděleně? Díky šířené nenávisti si třeba slušní Romové nemohou najít práci, začlenit se, a třeba se i z nich časem stanou neslušní jen proto, aby měla většina pravdu v překonaných mýtech.
Když se zpětně zamyslím na těch 38 dní, musím se zeptat, kam nás to dovedlo? Jedna lež prezentována médiemi nezvratně opět rozdělila společnost a vryla do srcí lidí strach, nejistotu, antipatii. Dokážeme teď tyto důsledky vyrvat ze svého nitra, nebo tam budou dřímat v očekávání, že jednou snad…? Napětí ve městě dokazuje pravdu a ukazuje pravou tvář!
Celé této lži od počátku asistovali 4 Petrovi kamarádi. Ani po několikrát opakovaném výslechu, přes všechny důsledky, která tato lež způsobila, nenašli v sobě odvahu říct pravdu. Nebo to nebylo o odvaze? Oksanu kontaktovali lidé z DSSS a nabízeli ji pomoc. Chtěli z ní udělat ukázkový příklad. Michal David a jiní nabídli a poskytli finanční prostředky. Byly zřízené různé účty, kam lidé posílali peněžní pomoc. Jeden takový má i Dělnická mládež na svém webu. Svědkům bylo nabídnuto 100 000 Kč, pokud ve svých výpovědích nepoleví. A skutečně. Oni nepolevili. Donutil je k tomu detektor lži.
I z těchto důvodů jsem se rozhodl dnešního dne podat trestní oznámení proti Petrovi, Oksaně, 4 kamarádům a dalším osobám.

Miroslav Kováč
předseda o.s.Forum CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat